Trodnevni jelovnik za osobe sa nervoznim crevima

foto: pexels

Antiinflamatorna dijeta se temelji na izboru hrane koja pomaže u smanjenju upalnih procesa u telu. Ova vrsta ishrane može biti korisna za osobe sa hroničnim stanjima poput sindroma iritabilnog creva (IBS), kao i za jačanje imuniteta i kontrolu simptoma herpesa.

Predstavljamo vam nekoliko recepata za obroke koji će pozitivno delovati na vaš organizam i ublažiti probleme.

Meni 1

Doručak: Kaša od heljde sa orasima i medom

Sastojci:

  • 5 kašika heljde (oljuštene)
  • 1 šolja vode
  • 1 kašičica meda
  • Šaka oraha (ako ti ne smetaju zbog herpesa, možeš ih zameniti bademima)
  • Cimet po ukusu

Priprema:

Heljdu potopi preko noći u vodi.

Ujutru isperi i kuvaj na laganoj vatri dok ne omekša (oko 10-15 minuta).

Dodaj cimet, med i seckane orahe ili bademe.

Možeš dodati malo jogurta ili kefira ako ti prija.

Bonus: Ako voliš voće, možeš dodati rendanu jabuku ili par smrznutih borovnica.

Ručak: Pileći file sa pireom od tikvica i blitve

Sastojci:

  • 1 pileći file
  • 1 tikvica
  • 1 veza blitve
  • Maslinovo ulje
  • So i biber po ukusu
  • Čen belog luka

Priprema:

Pileći file začini solju i biberom i ispeci na malo maslinovog ulja.

Tikvicu oljušti, naseckaj i skuvaj zajedno sa blitvom (oko 10 minuta).

Procedi i izgnječi viljuškom ili izmiksaj štapnim mikserom uz dodatak maslinovog ulja i sitno seckanog belog luka.

Serviraj uz svežu salatu po izboru (npr. zelena salata sa limunovim sokom i maslinovim uljem).

Alternativa: Umesto piletine, možeš koristiti pastrmku ili skušu.

Večera: Čorba od bundeve i šargarepe

Sastojci:

  • 1 šolja bundeve (iseckane na kockice)
  • 1 velika šargarepa
  • 1 čen belog luka
  • ½ glavice crnog luka
  • ½ kašičice kurkume
  • So i biber po ukusu
  • 1 kašika maslinovog ulja

Priprema:

Na malo maslinovog ulja proprži crni i beli luk dok ne postanu staklasti.

Dodaj bundevu i šargarepu iseckane na kockice i dinstaj par minuta.

Nalij vodom da prekrije povrće i kuvaj dok ne omekša (oko 20 minuta).

Dodaj kurkumu, so i biber.

Izmiksaj štapnim mikserom dok ne dobiješ kremastu čorbu.

Ovo je savršen obrok za smirivanje upale i zagrevanje uveče!

Užina: Kiseli kupus sa maslinama i bundevinim semenkama

Sastojci:

  • 1 šaka kiselog kupusa
  • 5-6 maslina
  • 1 kašika bundevinih semenki
  • Maslinovo ulje

Priprema:

U činiji pomešaj kiseli kupus sa seckanim maslinama.

Prelij sa malo maslinovog ulja i dodaj bundevine semenke.

Ostaviti 10-ak minuta da se ukusi prožmu pre konzumacije.

Zašto je ovo dobro? Kiseli kupus je odličan probiotik, masline su bogate zdravim mastima, a bundevine semenke su izvor cinka koji jača imunitet.

Napitak: Čaj od đumbira i nane

Sastojci:

  • 2 cm svežeg đumbira (ili ½ kašičice sušenog)
  • 1 kašičica suvih listova nane
  • 250 ml vode
  • Limunov sok po želji

Priprema:

Đumbir oljušti i iseckaj na tanke kolutove.

Prelij ključalom vodom i dodaj nanu.

Ostaviti da odstoji 5-10 minuta, pa procediti.

Dodati limunov sok po želji.

Ovaj čaj pomaže varenju i ima antiinflamatorna svojstva.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Naša preporuka

Najčitanije