U svetu superhrane često zaboravljamo na jednostavne, pristupačne i domaće izvore zdravlja. Bundevino seme je jedno od njih. Ono je zapravo pravo nutricionističko blago koje krije izuzetnu moć u malim zalogajima. Ova semenka, često potcenjena i svedena na ukras u pecivima ili usputnu grickalicu, zapravo je izuzetno bogata vrednim nutrijentima koji pozitivno utiču na čitavo telo – od hormona i imuniteta do zdravlja srca, kože i varenja.
Posebno je korisna ženama u menopauzi, osobama sa insulinskom rezistencijom, hroničnim upalama i iscrpljenim nervnim sistemom. Veoma je bogata magnezijumom, cinkom, zdravim mastima i antioksidansima – što je čini idealnom užinom za oporavak, balans hormona, bolji san i mentalnu jasnoću. A kad se spoji sa laganim biljnim jogurtom, dobija se brzo pripremljiva, ukusna i hranljiva užinu koju lako možete poneti na posao, trening ili uživati kod kuće.
U nastavku je jednostavan recept koji kombinuje bundevino seme sa zdravim izvorom proteina i vlakana.
Jogurt i bundevino seme

Sastojci:
- 1 čaša biljnog jogurta (npr. kokosov, bademov ili grčki bez laktoze)
- 1-2 kašike bundevinog semena (mlevenog ili celog – po želji)
- prstohvat cimeta ili malo naribane jabuke (po izboru)
Priprema:
Sve sjediniti u činiji i odmah poslužiti.
Po želji, može se dodati i malo chia semena ili kašičica meda.