Mnogi industrijski proizvodi i grickalice sadrže skrivene aditive koji mogu ozbiljno uticati na zdravlje – od hormona i probave, do srca, mozga i kože. Ako znate šta izbegavati i čime zameniti, možete uživati u užini bez osećaja krivice (ili nadimanja). Napravili smo kratki vodič koji će vam pomoći da prepoznate zamke.
Kukuruzni sirup

Visoko fruktozni kukuruzni sirup izaziva nagle skokove i padove šećera, povećava zavisnost od slatkiša. Krije se u musli pločicama, sladoledima, slatkim žitaricama, bombonama, gaziranim pićima…
Svoje poslastice zasladite sirovim medom, javorovim sirupom ili pastom od urmi.
Veštački zaslađivači (sukraloza, aspartam)

Veštački zaslađivači remete mikrobiotu (odnos bakterija u crevima) i mogu izazvati lažni osećaj sitosti. Kriju se u dijetalnim pićima, slatkišima bez šećera, proteinskim praškovima, žvakaćim gumama.
Zdrave zamene za šećer su stevija, eritritol u malim količinama, a cimet će vašim poslasticama osim lepe arome dati i osećaj slatkoće.
Hidrogenizovane masti (trans masti)

Nezdrave hidrogenizovane masti povezane su sa upalama, lošim holesterolom i srčanim bolestima. Skrivene su u keksu, lisnatom testu, industrijskim pitama, krofnama, zamrznutim pecivima.
Pravite sami keks i peciva, a od masoća koristite maslinov ulje, kokosovo uljem i ghee puter.
Izolat sojinog proteina

Proizvodi soje su čest izbor onih koji ne mogu da vare kravlje mleko. Ipak, izolat sojinog proteina je često genetski modifikovan i procesuiran što dovodi do opterećenja hormona. Izolat je sastojak proteinskih pločicah, „fitnes“ napitaka, mesnih imitacija (sojine kobasice, pljeskavice…).
Daleko zdravija opcija je protein konoplje, bundeve, leblebije, i protein surutke za one koji mogu da ga podnesu. Takođe bolja opcija od proteinskih pločica je da sami napravite proteinske keksiće.
Konzervansi

Industrijska hrana uglavnom sadrži konzervanse koji dovode do hormonskog disbalansa i imaju potencijalni kancerogeni efekat. Ono što mnogi od nas rado konzumiraju, a sadrži ove toksine su industrijske kokice (za mikrotalasnu rernu ili gotove), musli, čips, žvakaće gume, instant supe…
Ono što možete da uradite za sebe, a da se ne odreknete uživanja je da pravite sami kokice sa maslinovim uljem, kurkumom i ostalim začinima i da pravite domaće grickalice poput štapića od integralnog ili bezglutenskog brašna, sa zdravim mastima, sa susamom, lanom, bundevinim semenom i sl. U supe dodajte sušeno povrće, morsku krupnu so i ostale prirodne začine.
Veštačke boje

Poslastice i grickalice veoma često sadrže veštačke boje. One mogu uticati na pažnju, ponašanje i mozak – posebno kod dece. Skoro uvek su sadržane u gumenim bombonama, lizalicama, sladoledima (osim domaćim), gaziranim pićima…
Rešenje je da pravite domaće poslastice i prirodne boje iz povrća, poput cvekle, spiruline, kurkume…
Glicerin i šećerni alkoholi (eritritol, sorbitol)

U umerenim količinama, glicerin, eirtrol i sorbitrol nisu štetni za većinu ljudi, ali preterivanje može dovesti do nelagodnosti, posebno kod osetljivih osoba. Oni izazivaju nadimanje, gasove i nelagodnost.
Kriju se u „keto“ slatkišima, proteinskim pločicama, slatkišima bez šećera i žvakaćim gumama.
Ove proizvode zamenite sa domaćim sirovim kuglicama od urmi, semenki, koštunjavog voća i tamnom čokoladom bez aditiva.
Palmino ulje

Palmino ulje je često povezano sa povećanim rizikom od srčanih bolesti zbog visokog sadržaja zasićenih masti koje mogu podići nivo lošeg holesterola. Takođe, njegova proizvodnja ima značajan negativan uticaj na životnu sredinu, uključujući krčenje šuma i gubitak biodiverziteta. Uz to je i siromašno nutrijentima, a često se koristi zbog niske cene.
Koristi se u kremovima, čokoladnim namazima, keksu, štapićima, čokoladicama, industrijskim testeninama…
Zdrave opcije u domaćoj radinosti su kokosovo i maslinovo ulje, kao i bademov, lešnikov ili susamov puter.
Da zaključimo, zdrave grickalice nisu mit. Važno je samo da čitate etikete i birate proizvode bez navedenih sastojaka ili da ih pravite sami. Vaša creva, hormoni i mozak će vam biti zahvalni.