Mangan je, iako se o njemu malo govori, neophodan mineral koji podstiče zdravlje i dobrobit organizma. Dovoljnim unosom ovog minerala svakodnevno, pre svega obezbeđujete zaštitu od iscrpljenosti i umora, kao i smanjenje rizika od raznih poremećaja.
Šta je zapravo mangan? To je mineral koji organizmu treba za mnoge vitalne funkcije, uključujući proizvodnju energije, formiranje kostiju i procese koji štite od oksidativnog stresa, a samim tim i od starenja i pojave hroničnih bolesti.
U čemu je korist mangana? Mangan doprinosi zdravlju kostiju zajedno sa kalcijumom i magnezijumom, te je od velike važnosti za prevenciju osteoporoze i drugih poremećaja čiji je rizik posebno povećan kod žena sa starenjem. Takođe učestvuje u antioksidativnim procesima u telu. Dovoljan unos ove hranljive materije, koju telo ne može samo da proizvede, nego je mora unositi putem hrane, omogućava bolji i sporiji rast.
Mangan je takođe neophodan za zdravlje mozga, podržavajući kognitivne funkcije. Ali gde se nalazi? Evo namirnica koje su bogate ovim mineralom.
Šta jesti da biste uneli mangan?
Jedan od najboljih načina da osigurate unos mangana u ishrani je da uključite namirnice poput integralnog pirinča, ovsenih pahuljica i kinoe koje su odlični izvori ovog minerala.
Orasi
Konzumiranje oraha za doručak ili kao užinu, ili jednostavno njihovo dodavanje u salate za ručak ili večeru, odličan je način da doprinosite dnevnim potrebama za manganom. Orasi, zajedno sa drugim vrstama nusproizvoda poput pekana, lešnika i badema, obezbeđuju dobre količine.
Sočivo i druge mahunarke
Bilo kao užina, u čorbi ili kao humus, sočiva i leblebije su bogate manganom, kao i grašak i mahunarke uopšte. Soja je takođe dobar izvor, kao i njeni derivati, uključujući tofu.
Spanać
Među namirnicama bogatim manganom je i lisnato povrće. Spanać, kao i blitva i kupus, obezbeđuju dobar unos.
Dagnje i školjke
Da biste osigurali dovoljan unos mangana, važno je da uključite dagnje i školjke u svoju ishranu. Ove namirnice, u kombinaciji sa semenkama kao što su susam, lan, bundeva ili suncokret, koje su takođe dobri izvori, pomažu u održavanju optimalnih nivoa ovog minerala, podstičući fizičko i mentalno zdravlje.