Čaj od komorača, poznat po svom blagom i aromatičnom ukusu. Vekovima se koristi kao prirodni lek za poboljšanje varenja, smanjenje nadutosti i grčeva i opšte jačanje organizma. Komorač je odličan za detoksikaciju, koja nam je potrebna, naročito nakon praznika i konzumiranja kalorične hrane.
Ovaj čaj je veom koristan i kao podrška dojenju, jer pomaže u povećanju proizvodnje mleka kod dojilja, a kod beba smanjuje grčeve. Komorač deluje i blago protivupalno, a može da umiri nervozu i olakša san.
Kako pripremiti čaj od komorača?
Sastojci:
- 1 kašičica semenki komorača (ili kesica čaja)
- 250 ml ključale vode
Priprema:
- Zgnječite semenke komorača u avanu (ili lagano kašikom) kako bi pustile eterična ulja.
- Stavite ih u šolju i prelijte ključalom vodom.
- Pokrijte i ostavite da odstoji 10-15 minuta.
- Procedite i uživajte u toplom čaju.
Ako koristite gotove kesice, jednostavno ih potopite prokuvanu vodu na 5-10 minuta.
Kada i koliko često piti?
- Za probavne probleme: 1 šolja nakon obroka, do 3 šolje dnevno.
- Kod dojenja: 1-2 šolje dnevno za podršku laktaciji.
- Za opuštanje ili detoksikaciju: 1 šolja ujutru i 1 uveče.
Koliko dugo sme da se pije?
- Bezbedno je piti čaj od komorača svakodnevno do dve nedelje u kontinuitetu.
- Nakon toga napravite pauzu od nekoliko dana kako bi se izbegle moguće nuspojave (kao što su preterana stimulacija ili oslabljena efikasnost).
Upozorenje:
Izbegavajte komorač ukoliko ste alergični ili imate hormonske probleme (poput endometrioze) jer sadrži fitoestrogene.