Narandže su najpoznatije voće po sadržaju vitamina C. Čaša sveže ceđenog soka od narandže možda vas neće zaštititi od prehlade, ali svakako može pomoći u bržem ublažavanju simptoma. Međutim, da li je narandža kralj vitamina C?
Jedna srednje velika narandža sadrži samo 69,7 mg vitamina C. Postoji deset vrsta voća i povrća koja su bolja od nje.
Voće i povrće bogato vitaminom C
Paprike

Tri vrste paprika su bogate vitaminom C:
Čili paprike
Pola šolje naseckane ili seckane čili paprike sadrži 107,8 mg vitamina C. Pored toga, istraživači sa Univerziteta u Buffalu su otkrili da kapsaicin, jedinjenje koje čili paprike čini ljutim, može pomoći u ublažavanju bola u zglobovima i mišićima.
Crvene paprike
Jedna šolja naseckanih crvenih paprika sadrži približno tri puta više vitamina C nego narandža, 190 mg. Takođe su odličan izvor vitamina A, koji poboljšava zdravlje očiju.
Zelene paprike
Jedna šolja naseckanih zelenih paprika sadrži 120 mg vitamina C, što je 200% preporučene dnevne doze, i predstavlja odličan izvor vlakana.
Kelj

Osim što sadrži dvostruko više preporučene dnevne doze vitamina A i sedam puta više preporučene količine vitamina K, jedna šolja kelja pruža 80,4 mg vitamina C.
Brokoli

Sadrži 132 mg vitamina C i značajnu količinu vlakana, a ima samo 30 kalorija po porciji. Takođe, brokoli je poznat po svom antikancerogenom delovanju.
Papaja

Konzumacija papaje može pomoći u pročišćavanju sinusa, dati sjaj koži i ojačati kosti. Jedna šolja papaje pruža 88,3 mg vitamina C.
Jagode

Jedna šolja jagoda sadrži 84,7 mg vitamina C, kao i odgovarajuće količine folne kiseline i drugih spojeva koji pomažu zdravlju. Takođe, mogu pomoći u izbeljivanju zuba.
Karfiol

Bilo da je pečen, na pari ili kao pire, konzumiranje jednog malog karfiola pruža 127,7 mg vitamina C, zajedno sa 5 grama vlakana i 5 grama proteina.
Briselska prokulica (kelj pupčar)

Hrana bogata fitonutrijentima i vlaknima koja sprečava rak, obezbeđuje 74,8 mg vitamina C. Ako vas odbija gorki ukus, otkrićete slatkoću nakon pečenja.
Ananas

Pored 78,9 mg vitamina C, ananas sadrži bromelain, probavni enzim koji pomaže u razgradnji hrane i smanjuje nadutost. Bromelain takođe deluje kao prirodni antiinflamator, što može pomoći bržem oporavku nakon napornog treninga.
Kivi

Porcija od dva voća sadrži 137,2 mg vitamina C. Kivi je takođe bogat kalijumom i bakrom.
Mango

Sadrži 122,3 mg vitamina C, a takođe je odličan izvor vitamina A, koji, kao i vitamin C, igra ključnu ulogu u imunom sistemu i pomaže u očuvanju zdravlja očiju.