Voće i povrće bogato vitaminom C: Ovih 10 namirnica ima čak i više od pomorandže

voće i povrće bogato vitaminom C
foto: pixabay

Narandže su najpoznatije voće po sadržaju vitamina C. Čaša sveže ceđenog soka od narandže možda vas neće zaštititi od prehlade, ali svakako može pomoći u bržem ublažavanju simptoma. Međutim, da li je narandža kralj vitamina C?

Jedna srednje velika narandža sadrži samo 69,7 mg vitamina C. Postoji deset vrsta voća i povrća koja su bolja od nje.

Voće i povrće bogato vitaminom C

Paprike

bell peppers 421087 1280
foto: pixabay

Tri vrste paprika su bogate vitaminom C:

Čili paprike

Pola šolje naseckane ili seckane čili paprike sadrži 107,8 mg vitamina C. Pored toga, istraživači sa Univerziteta u Buffalu su otkrili da kapsaicin, jedinjenje koje čili paprike čini ljutim, može pomoći u ublažavanju bola u zglobovima i mišićima.

Crvene paprike

Jedna šolja naseckanih crvenih paprika sadrži približno tri puta više vitamina C nego narandža, 190 mg. Takođe su odličan izvor vitamina A, koji poboljšava zdravlje očiju.

Zelene paprike

Jedna šolja naseckanih zelenih paprika sadrži 120 mg vitamina C, što je 200% preporučene dnevne doze, i predstavlja odličan izvor vlakana.

Kelj

cabbage 4513641 1280
foto: pixabay

Osim što sadrži dvostruko više preporučene dnevne doze vitamina A i sedam puta više preporučene količine vitamina K, jedna šolja kelja pruža 80,4 mg vitamina C.

Brokoli

broccoli 7744338 1280
foto: pixabay

Sadrži 132 mg vitamina C i značajnu količinu vlakana, a ima samo 30 kalorija po porciji. Takođe, brokoli je poznat po svom antikancerogenom delovanju.

Papaja

fruit 2123166 1280
foto: pixabay

Konzumacija papaje može pomoći u pročišćavanju sinusa, dati sjaj koži i ojačati kosti. Jedna šolja papaje pruža 88,3 mg vitamina C.

Jagode

strawberry 7224875 1280
foto: pixabay

Jedna šolja jagoda sadrži 84,7 mg vitamina C, kao i odgovarajuće količine folne kiseline i drugih spojeva koji pomažu zdravlju. Takođe, mogu pomoći u izbeljivanju zuba.

Karfiol

cauliflower 1465732 1280
foto: pixabay

Bilo da je pečen, na pari ili kao pire, konzumiranje jednog malog karfiola pruža 127,7 mg vitamina C, zajedno sa 5 grama vlakana i 5 grama proteina.

Briselska prokulica (kelj pupčar)

wild cabbage 6694494 1280
foto: pixabay

Hrana bogata fitonutrijentima i vlaknima koja sprečava rak, obezbeđuje 74,8 mg vitamina C. Ako vas odbija gorki ukus, otkrićete slatkoću nakon pečenja.

Ananas

pineapple 8440180 1280
foto: pixabay

Pored 78,9 mg vitamina C, ananas sadrži bromelain, probavni enzim koji pomaže u razgradnji hrane i smanjuje nadutost. Bromelain takođe deluje kao prirodni antiinflamator, što može pomoći bržem oporavku nakon napornog treninga.

Kivi

kiwi 1143717 1280
foto: pixabay

Porcija od dva voća sadrži 137,2 mg vitamina C. Kivi je takođe bogat kalijumom i bakrom.

Mango

mango 2360551 1280
foto: pixabay

Sadrži 122,3 mg vitamina C, a takođe je odličan izvor vitamina A, koji, kao i vitamin C, igra ključnu ulogu u imunom sistemu i pomaže u očuvanju zdravlja očiju.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Naša preporuka

Najčitanije