Najbolje čuvana tajna prirode za zdravlje i vitalnost

foto: pixabay

Čaj od komorača, poznat po svom blagom i aromatičnom ukusu. Vekovima se koristi kao prirodni lek za poboljšanje varenja, smanjenje nadutosti i grčeva i opšte jačanje organizma. Komorač je odličan za detoksikaciju, koja nam je potrebna, naročito nakon praznika i konzumiranja kalorične hrane.

Ovaj čaj je veom koristan i kao podrška dojenju, jer pomaže u povećanju proizvodnje mleka kod dojilja, a kod beba smanjuje grčeve. Komorač deluje i blago protivupalno, a može da umiri nervozu i olakša san.

Kako pripremiti čaj od komorača?

Sastojci:

  • 1 kašičica semenki komorača (ili kesica čaja)
  • 250 ml ključale vode

Priprema:

  1. Zgnječite semenke komorača u avanu (ili lagano kašikom) kako bi pustile eterična ulja.
  2. Stavite ih u šolju i prelijte ključalom vodom.
  3. Pokrijte i ostavite da odstoji 10-15 minuta.
  4. Procedite i uživajte u toplom čaju.

Ako koristite gotove kesice, jednostavno ih potopite prokuvanu vodu na 5-10 minuta.

Kada i koliko često piti?

  • Za probavne probleme: 1 šolja nakon obroka, do 3 šolje dnevno.
  • Kod dojenja: 1-2 šolje dnevno za podršku laktaciji.
  • Za opuštanje ili detoksikaciju: 1 šolja ujutru i 1 uveče.

Koliko dugo sme da se pije?

  • Bezbedno je piti čaj od komorača svakodnevno do dve nedelje u kontinuitetu.
  • Nakon toga napravite pauzu od nekoliko dana kako bi se izbegle moguće nuspojave (kao što su preterana stimulacija ili oslabljena efikasnost).

Upozorenje:

Izbegavajte komorač ukoliko ste alergični ili imate hormonske probleme (poput endometrioze) jer sadrži fitoestrogene.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Naša preporuka

Najčitanije