Pita od bundeve na sasvim drugačiji način: 2 sastojka menjaju sve

Pita od bundeve
Pita od bundeve: 2 sastojka menjaju sve, foto: pexels

U vreme praznika nema ništa lepše od mirisa slatke pite, cimeta i oraščića… Pita od bundeve, ne samo da je zdrava, već je mnogi prave i kao zamenu kolačima. Klasičnu pitu od kora umeju mnogi da naprave. Predstavljamo vam malo drugačiji način.

Sastojci

(za jednu standardnu pitu, 24–26 cm):

Za koru:

200 g brašna (može i integralno)

100 g putera ili margarina

2–3 kašike hladne vode

Prstohvat soli

Za fil:

  • 400 g pirea od bundeve (pečena i pasirana bundeva)
  • 2 jaja
  • 100 ml mleka ili pavlake (može i biljna verzija)
  • 50–70 g šećera (po ukusu, može i med ili bez ičega)
  • 1–2 kašičice cimeta
  • Prstohvat muškatnog oraščića
  • Prstohvat đumbira (opciono)
  • Prstohvat soli

Priprema

Priprema kore:

Pomešajte brašno i so, dodajte hladan puter isečen na kockice. Umesite rukama dok ne dobijete mrvičastu strukturu. Dodajte hladnu vodu i brzo zamesite glatko testo. Ostavite testo u frižider 30 minuta.

Priprema punjenja:

U činiji pomešajte pire od bundeve, jaja, mleko/pavlaku, šećer, začine i so.

Dobro sjedinite smesu da bude kremasta i homogena.

Formiranje pite:

Razvucite testo i obložite kalup za pitu (prethodno podmazan).

Sipajte fil od bundeve.

Po želji, možete napraviti mrežicu od ostatka testa za gornji deo i pita od bundeve će biti još zanimljivija.

Pečenje:

Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 40–45 minuta, dok fil ne bude čvrst i blago zlatan. Možete je ukrasiti oblicima od testa.

Ostavite da se ohladi pre sečenja.

Serviranje:

Poslužite samostalno ili sa malo šlaga, meda ili posutog cimeta.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Cook’s Country (@cookscountry)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Naša preporuka

Najčitanije