Postoje neki sati u danu koji su toliko ispunjeni da jedino što želimo jeste da se vreme magično zaustavi i da uživamo u šolji tople čokolade. Ponekad samo želimo da uživamo u opuštajućem čaju Earl Grey. Ali, da li ste razmišljali da ih kombinujete?
Zamislite aromatične note Earl Grey-a koje ispunjavaju prostor, one koje nas podstiču da duboko udahnemo i osvežimo se, a zatim da u ustima osetimo bogat i kremast ukus čokolade. Čokolada ima težak, zemljani, topao profil ukusa, dok je bergamot iz Earl Grey-a svetao, citrusni i aromatičan. Kada se ova dva spoje, umesto da se sukobljavaju, oni se međusobno dopunjuju. Čokolada „grli“ note bergamota, omekšava ih i čini ih zaobljenijim.
Ako smo uspeli da vas zainteresujemo kao i nas, onda možete nastaviti dalje gde navodimo korak po korak recept.
Najukusnija topla čokolada
Sastojci za 2 šolje:
- 2 šolje mleka (ili pola mleka – pola pavlake za bogatiju teksturu)
- 1-2 kesice Earl Grey čaja
- 80 g čokolade za kuvanje (najmanje 55-70%), sitno iseckane
- 1-2 supene kašike nezaslađenog kakaa (opciono, za intenzivniji ukus)
- 1-2 supene kašike šećera ili meda (zavisno od toga koliko slatko želite)
- Prstohvat soli
- Opciono: malo vanile, cimeta, šlaga ili kore narandže za serviranje
Priprema:
Zagrejte mleko u šerpici na srednjoj vatri dok ne počne da se puši (bez ključanja).
Dodajte kesice Earl Grey čaja i ostavite da se natope u mleku 5-7 minuta. Ako želite intenzivniji ukus, ostavite do 10 minuta. Ne treba duže jer će postati gorko.
Uklonite kesice čaja i dodajte čokoladu, kakao, šećer i so.
Neprestano mešajte dok se čokolada potpuno ne otopi i smesa postane ujednačena i glatka.
Probajte i prilagodite slatkoću ili intenzitet čokolade.
Služite toplo, sa šlagom ili korom narandže da istaknete bergamot.
Prijatno!